Thursday, March 11, 2010

Lendkala



Enamik lendkalu kuuluvad pääsukalalaste (Exocoetidae) sugukonda, neist tuntuim on harilik pääsukala (Exocoetus volitans).
Lendkalad hangivad toitu veepinna ligidalt, ise langevad aga tihti röövkalade, eriti tuunide ohvriks. Lendkalade, eriti hästi ilmneb see pääsukalade puhul, silmatorkavaim morfoloogiline iseärasus on nende ebatavalised suured rinnauimed, mis talitlevad justkui tiibadena. Kala kiirendab startides, pekstes eelkõige ägedalt sabauimi vastu vett, saavutades kiiruse, mis võimaldab õhus liuelda mitu meetrit. Vees liiguvad nad kiirusel 30 km/h, õhus 60-65 km/h. Pääsukalalaste sugukonda kuuluvad mõned liigid suudavad "lennata" tavaliselt 30...50 m, kuid täheldatud on ka üle 100 m lende.
Pääsukalad elavad soojades troopika ja subtroopika vetes. Nad toituvad zooplanktonist, eriti väikestest koorikloomadest, tiibjalistest, limustest ja teiste kalade vastsetest. Nad kogunevad kohtadesse, kus merehoovused zooplanktoni veepinnale kannavad.Nad hangivad toitu enamasti veepinnalt. Vee imevad nad lõpusekoopasse, kus sõeluvad välja tarvitamiskõlbuliku.

Lendavaid kalu on ka teistes sugukondades, kuid enamasti pole nende lennuvõime nii täiuslik kui pääsukaladel.

2008. aasta mais filmiti Jaapani ranniku lähedal ühe pääsukala õhusviibimise ajaks 45 sekundit, mis on ka praegune kalade "lendamise" maailmarekord

No comments:

Post a Comment