Wednesday, March 10, 2010

Emakala (Zoarces viviparus)


Emakala ehk euroopa emakala ehk kiviluts on ahvenaliste seltsi emakalalaste sugukonda kuuluv kala, kes on ainus vivipaarne liik Läänemeres. Sõna “vivipaarne” tähendab, et loode areneb ema kehas.
Emakala on omapärane selle poolest, et ta on elussünnitaja ehk vivipaarne kala. Viljastamine on kehasisene see tähendab, emakala sigimisprotsess üsna sarnane imetajatele. Isaskalad viljastavad emased, ning umbes kolm kuud hiljem toob emakala ilmale tavaliselt mõnikümmend kalapoega, kes on juba üsna täiskasvanute sarnased. Maimud sünnivad umbes 4 cm pikkustena. Kuid sellel kalal puudub “platsentaarne vivipaarsus”, mis esineb näiteks inimestel. Kui naistel on emakas, kus kasvav loode on ühendatud emaga nabanööri kaudu, siis emase emakala munasarjas marjateradest koorunud vastsed “ujuvad” vabalt toitainerikkas munasarjavedelikus, mida nad ka “söövad ja joovad”.

Keha dorsaalne piirkond on kollakast rohekaspruunini, ventraalne aga enamasti kollakas. Kala suu on suur. Keha pikkus kuni 52 cm, kaal kuni 510 g. Valdavalt tegutseb vee põhjakihtides: sublitoraalis umbes 40 meetri sügavusel.


No comments:

Post a Comment